Ако обичате френската мода, днес ще ви потопим малко повече в света

...
Ако обичате френската мода, днес ще ви потопим малко повече в света
Коментари Харесай

Доказано брилянтни: ТОП 10 френски дизайнери и техните велики истории

Ако обичате френската мода, днес ще ви потопим малко повече в света на най-известните френски фешън дизайнери и техните вдъхновяващи истории.

Париж работи като център на стилната промишленост и неслучайно носи името Столицата на модата. Наистина, по-голямата част от най-големите фешън дизайнери и най-големите имена на висшата мода като Луи Вютон или Жан-Пол Готие са от френската столица.

Ще ви представим десет от най-известните френски фешън дизайнери, които ще ви вдъхновят със своите истории за триумф. От конфекция до висша мода, тези френски дизайнери оказаха голямо въздействие върху интернационалната фешън промишленост, както в предишното, по този начин и в сегашното.
 6 кино лентата за велики дизайнери  6 кино лентата за велики дизайнери  6 кино лентата за велики дизайнери  6 кино лентата за велики дизайнери
1. Диор

Роден е през 1905 година в Гранвил, дребен град на Нормандския бряг на Франция. Като момче той постоянно е бил разпален по изкуството и в действителност е желал да стане проектант. След дипломирането си през 1928 година Кристиан отваря дребна художествена изложба с финансовата помощ на татко си. Но след Голямата меланхолия Кристиан е заставен да затвори своята художествена изложба. За да завоюва малко пари, той стартира работа при стилния дизайнер Робърт Пике. След военната си работа през 1940 година той получава опцията да работи за стилния дизайнер.

През октомври 1946 година Кристиан Диор, на 41 години, открива своята фешън къща. В следвоенния подтекст на ограничения и дажби Диор имал само една фикс идея: да разреши на дамите да преоткрият насладата, елегантността и хубостта. Модната къща е основана на 16 декември 1946 година на 30 Avenue Montaigne в Париж, а „ La Ligne Corolie “ („ Нов взор “) е името на първата сбирка на Кристиан Диор, издадена през 1947 година Новият взор има огромен триумф, той трансформира стилната сцена след Втората международна война. Наистина, черти като закръглени плещи, стегната талия и цялостна пола с А-линия били явно революционни през 40-те години.

Само за 10 години, от 1947 до 1957 година, Диор революционизира усещанията за грациозност и женственост. Човекът, който е желал да бъде проектант, предлага на дамите своята визия за хубост посредством елегантни линии, като името му в последна сметка се превръща в синоним на френския разкош по целия свят.

2. Шанел

Около 18-годишна възраст Коко стартира да се интересува от мода. Всичко в действителност стартира през 1909 година по времето, когато тя е била държанка на предприемач на име Етиен Балсан. Той ѝ дава финансовата поддръжка, от която се нуждае, с цел да отвори магазин за шапки в Париж през 1910 година След това тя отваря спомагателни магазини в Довил и Биариц и стартира да прави и продава облекла. Друг човек на име Артър Капел, с който има спекулация, също има голямо въздействие върху живота и бизнеса ѝ.

През 20-те години на предишния век Коко Шанел се трансформира в същинска икона на стила, известна със своите семпли, само че изискани тоалети, стилизирани със страхотни аксесоари. Тя показва парфюма през 1921 година, през 1925 година и дребната черна рокля през 1926 година

След като е надалеч от света на модата заради интернационалната икономическа меланхолия и Втората международна война, Коко Шанел взема решение да отвори още веднъж стилната къща през 1954 година През 1955 година тя основава стилната къща, която завладява света. Тя желала практична дамска чанта за дами в придвижване с дълга презрамка. Днес тази чанта е може би една от най-емблематичните фешън чанти на всички времена.

3. Луи Витон

През 1837 година 16-годишен идва в Париж и стартира да чиракува при мосю Марешал като занаятчия на куфари, където в последна сметка работи 17 години. По това време конските каруци, лодките и влаковете са били главните типове превоз и пасажерите са желали от занаятчиите да опаковат и защитят скъпите им предмети.

Луи бързо си печели репутацията на един от най-хубавите в тази област. Когато през 1852 година Наполеон III получава купата император на Франция, брачната половинка му Йожени дьо Монтихо наема Витон като неин персонален производител на кутии и опаковчик. През 1854 година Луи отваря своя лична работилница за произвеждане на кутии и пакетиране на улица Neuve-des-Capucines 4 покрай площад Вандом в Париж. През 1858 година бизнесът му добива известност с въвеждането на правоъгълни куфари. През 1859 година Луи съумява да разшири бизнеса си с втора работилница в Аниерес (село отвън Париж).

Тъй като компанията страда доста от плагиатство, през 1888 година е основан моделът „ Damier Canvas “, в това число логото на комерсиалната марка. През 1900 година синът на Луи Витон Жорж разширява бизнеса, като представя нови чанти: Keepall през 1930 година и Speedy през 1932 година Днес чанти като Noé , Alma и Papillon към момента са емблематични.

4. Тиери Ермес

През 1837 година Тиери Ермес основава марката Ермес като работилница за колани на Големите булеварди на Париж. Първоначално желанието му е било да обслужва потребностите на европейските благородници, като обезпечава седла, юзди и други кожени екипировки за езда. През идващите десетилетия Ермес се превръща в един от най-известните търговци на сарашки артикули. Работилницата също започнала да произвежда кожени чанти за хранене на коня, за слагане на седла и за носене на други такъми за ездачи като ботуши, камшици и шапки за езда.

Продуктовите оферти на компанията се уголемяват през поколенията и през 20-те години на предишния век са въведени аксесоари и облекла. През 30-те години Ермес представя артикули, които са емблематични като чантата Kelly (първоначално наречена Sac à dépêches и преименувана на „ чанта Kelly “ поради Грейс Кели) и Hermès carrés (шалове). През 1949 г. са представени първата копринена вратовръзка Ермес и първият парфюм Eau d'Hermès . През 1984 г. „ чантата Бъркин “ е показана след диалог сред тогавашния изпълнителен шеф Жан-Луи Дюма и Джейн Бъркин по време на полет от Париж до Лондон, в който тя казва на Дюма, че има потребност от чанта със междинен размер. Днес чантата е една от най-емблематичните за всички времена.

5. Ланвин

Ланвин е една от най-престижните и най-старите парижки фешън къщи. Историята ѝ стартира през 1889 година, когато Жан-Мари Ланвин, която преди малко е навършила 22 години, отваря първия си магазин за шапки на мецанина на улица Boissy d'Anglas 16. Четири години по-късно тя получава търговски наем на влиятелната улица Rue du Faubourg Saint-Honoré и основава едноименната си фешън къща.

Когато през 1897 година се ражда дъщерята на Ланвин Маргьорит, дизайнерката започва да основава облекло за щерка си, което е същински триумф. През 1908 година Ланвин отваря отдел за детско облекло и посвещава цяла секция от магазина си на този нов преуспяващ бизнес. След това, през 1909 година, открива отдел за млади дами и дами. Майки и дъщери идвали и избирали заедно тоалетите си с марката Ланвин.

Амбициозна и решителна, същата година Ланвин става член на Chambre Syndicale de la Couture (Парижкия фешън съвет) и по този метод трансформира статуса си от модистка на дизайнер.

6. Балмен

В продължение на 11 години, сред 1934 и 1945 година, и откакто учи архитектура за една година в Париж, работи в разнообразни фешън къщи: в Robert Piguet, House of Molyneux и най-после Lelong. Пиер Балмен стартира своята следвоенна кариера в ателието на Люсиен Лелонг.

През 1945 година Балмен основава модна къща. Къщата е незабавен триумф с акцент върху отличното качество и вечерното облекло. Звезди като Марлене Дитрих, Катрин Хепбърн, Бриджит Бардо и София Лорен носят неговите дизайни, представяйки ги на голяма международна аудитория. Този фокус върху качеството може да се види и през днешния ден.

Balmain е един от първите дизайнери, които се концентрират върху американския пазар, вместо да се концентрират върху обличането на французойки. През 1953 година Балмен разширява активността си на американския пазар, представяйки своите сбирки под името  Jolie Madame. Пиер Балмен остава притежател и основен дизайнер на стилната къща до гибелта си през 1982 година

7. Нина Ричи

Мария Ниели е родена в Торино през 1883 година и се реалокира със фамилията си във Франция през 1895 година на 12 години. Като дете тя си печели прякора „ Нина “. През 1904 г. се омъжва за Луиджи Ричи, флорентински производител на бижута. Четири години по-късно Ричи се причислява към стилната къща Raffin, където работи като дизайнер в продължение на 24 години.

През 1932 година тя основава своята къща за висша мода в Париж на Rue des Capucines 20 благодарение на брачна половинка си. Нейната точност на кройката и изборът на благородни материали бързо създали къщата триумф.

След това Робърт Ричи, синът на Нина, основава парфюмерийния бизнес на марката през 1941 година Парфюмът Cœur-Joie, който идва в бутилка, подписана от Lalique, е първият в това, което ще се трансформира в дългогодишно съдействие с производителя на кристали. През 1948 година два гълъба, знаци на любовта и свободата, се появяват върху бутилката на емблематичния парфюм L'Air du Temps . Това е един от най-класическите аромати в света.

8. Живанши

Живанши е роден през 1927 година Започва стилната си кариера през 1944 година като чирак дизайнер в стилната къща на Жак Фат, до момента в който учи в École des Beaux-Arts в Париж. В началото на 50-те години той работи като помощник дизайнер - първо с Fath, по-късно с Lucien Lelong, Robert Piguet и Elsa Schiaparelli.

Живанши отваря своя лична фешън къща през 1951 година и неотложно прави усещане с дизайна си на „ блузата Bettina “. През 1954 година Живанши основава първите си тоалети за актрисата Одри Хепбърн. Тя бързо се трансформира в негова муза и дизайнерът създава няколко творения за нея и за няколко кино лентата. Живанши става прочут и като един от обичаните дизайнери на Жаклин Кенеди; той създава роклята, която тя носи на погребението на президента Кенеди.

През 1969 година дизайнерът започва линията Givenchy Gentleman, която бързо се трансформира в пример в мъжката мода. Живанши защитава салдото сред класиката и небрежността за своята мъжка сбирка.

Обичан от някои от най-емблематичните звезди на 20-ти век (от Грейс Кели, Елизабет Тейлър, Джаки Кенеди до неговата муза Одри Хепбърн), името и наследството на Живанши са синоним на парижкия изискан повече от 50 години.

9. Ив Сен Лоран

Роденият в Алжир Ив Сен Лоран е открит от авторитетния френски публицист и илюстратор Мишел де Брунхоф. Първата му работа е като помощник по дизайна на Диор и той поема поста креативен шеф, когато създателят умира ненадейно през 1957 година Ив Сен Лоран основава едноименната си фешън къща през 1961 година и стартира първата си фешън сбирка.

Той въвежда революционен взор към женското облекло. Вдъхновен от структурата на мъжкото облекло, неговият метод е празнуване на плавността сред половете, което разтърсва модната промишленост. Той взима традиционно мъжки продукти и ги кара да работят за нов тип дамско облекло. Смокингът остава един от неговите присъщи стилове и известни персони като Бианка Джагър, Катрин Деньов и Нан Кемпнер са измежду първите, които го носят.

10. Жан Пол Готие

Жан-Пол Готие развива усет към модата в ранна възраст. Той прекарва огромна част от детството си с баба си по майчина линия и намира ентусиазъм в нейния дрешник. На 18 години Жан-Пол Готие се причислява към къщата на Пиер Карден като помощник, преди да премине към Жак Естерел.

Дебютът на личната сбирка на Готие е през 1976 година, само че той публично започва своя лична дизайнерска къща до 1982 година Готие бързо притегля вниманието с помощта на нетрадиционните си дизайни, които включват моряшки костюми, мъжки поли и остри като бръснач и пресилени кройки. През 1990 година той си сътрудничи с Мадона, с цел да сътвори нейните скандални конусовидни сутиени. Първият му мирис, Classique, е показан през 1993 година, последван от Le Mâle две години по-късно, който е номер едно по продажби на мъжки аромати в Европа в продължение на доста години след стартирането му на пазара.

След това през 1997 година Готие започва своята високо ценена линия висша мода, която жъне голям триумф. В резултат на това през 2003 година той става изобретателен шеф в Ермес, където работи до 2011 г. 
 6 кино лентата за велики дизайнери  6 кино лентата за велики дизайнери  6 кино лентата за велики дизайнери  6 кино лентата за велики дизайнери
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР